Dagje Rottum

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat we ons hebben opgegeven voor een dagtocht naar Rottum. De tocht bestaat uit een boottocht, een stuk wadlopen en een excursie op Rottum verzorgd door de boswachter van Staatsbosbeheer. Zo zie je maar, het wordt vanzelf 25 augustus 2006. Wat in het vat zit, verzuurt niet.
Om een uur of 12 arriveren we in Noordpolderzijl. Een uur te vroeg. De schrik slaat ons om het hart als  blijkt dat de wadlopers, onverrichter zake naar huis terugkeren. De wadlooptochten gaan, wegens de slechte weersvoorspellingen, niet door. Ons bootje vertrekt gewoon om 13.00 uur uit de getijdenhaven van Noordpolderzijl. Het is eerst nogal heiig op het wad. De lucht vloeit over in het land en het land in de zee; een auarelblauw sereen plaatje. Het is ongeveer 2,5 uur varen naar Rottummeroog. We zien eiders, zilvermeeuwen en een enkele zeehond, steekt zijn kop boven water. De boswachter weet ons te vertellen dat we zeer zeker nog meer zeehonden gaam tegenkomen en dat dit nog niks is. Hij krijgt gelijk. Op een zandplaat, voor Rottummerplaat liggen tientallen zeehonden, in allerlei kleuren, lekker te zonnebaden.
Als de boot vastloopt moeten we geduldig wachten tot het water zakt, zodat we naar het eiland kunnen lopen. Een paar zeehonden zwemmen nieuwsgierig om het bootje. Het getijde laat ons niet in de steek, ons geduld wordt beloond. Het water zakt en we stappen het wad op. Altijd weer een belevenis, op de zeebodem lopen. Achter de boswachter aan gaan we naar het eiland. Het eiland wordt soms tijdelijk bevolkt door vogelwachters of onderzoekers. Verder is het verboden terrein. Staatsbosbeheer organiseert een 25-tal excursies per jaar naar het eiland.
Rottummeroog heeft een interessante geschiedenis. De huizen die er op hebben gestaan, zijn allemaal afgebroken of in zee verdwenen, omdat het eiland zichzelf verplaatst. Enerzijds gaat er land af, anderzijds komt er land bij. En als je dan net je huis op de verkeerde plek bouwt …………..
We lopen eerst langs de Noordzeekant met helmgras, biestarwegras en zeeraket. Dan lopen we een stuk over het machtig brede strand. In de verte onweert het, bij ons schijnt de zon. Aan de kant van de Waddenzee, in de kwelder vind je zeekraal. Het paarse lamsoor steekt prachtig af bij de zilverkleurige zeealsem, wat trouwens heerlijk ruikt.
Na de excursie mogen we nog even op de uitkijktoren over het wad kijken en kunnen we op eigen gelegenheid terug naar de boot. Ondertussen genieten we van een fascinerende zonsondergang. De terugtocht laat even op zich wachten, omdat de boot vast is komen te liggen tijdens het draaien en het water nog niet hoog genoeg is. Uiteindelijk varen we. We genieten van een borreltje, broodjes en soep en varen het donker tegemoet. We zitten tot het eind toe aan dek, horen de geluiden van de vogels en onder de sterrenhemel laten we de dag nog eens goed tot ons doordringen. Wetende dat de dag ervoor een groep 2,5 uur in het vogelwachtershuis heeft gezeten, omdat er zwaar onweer was. We hebben geboft en genoten. Om 23.45 uur meert de boot aan in Noordpolderzijl. Moe maar voldaan, rijden we naar huis., na deze dag, met een gouden randje.
Boot
Oren

Advertenties