Boerenkool, sluitkool, bloembollen en molens

Nederland
Het is weer tijd voor een etappe Noordhollandpad met Jos. Voor ons ligt een mooie herfstdag. Dit keer zal de paraplu in de rugzak kunnen blijven. Kris zet ons af bij Lutjewinkel en daar schieten we direct de dijk op. Een van de weinig onverharde stukken blijkt later, want deze etappe loopt voor een groot deel over asfalt. Ook vandaag is er weer genoeg te zien en te beleven. Het is kolencampagne. Rode kolen, witte kolen, boerenkolen. Het is tijd om te oogsten. De volle kolen worden op brute wijze uit de grond gerukt. Wat overblijft is een stinkend slagveld. Ook de bollen moeten weer de grond in en in Noordholland betekent dat nogal wat. Nooit geweten dat bollen, in het digitale tijdperk, nog altijd worden geplant door mensenhanden. Er is waarschijnlijk geen machine, die het voor elkaar krijgt dat het puntje van de bol omhoog wijst. Dus achter
Kerk_9
een, langzaam rijdende, trekker hangt een platte kar, waarop drie mensen op hun buik liggen en de bolletjes in de grond stoppen. Daarachter loopt een man met een hark die de voren dichtmaakt. Wij zijn met stomheid geslagen. Sommige dingen lijken nooit te veranderen en dat is een geruststellende gedachte. De tocht voert naar Nieuwe Niedorp, Verlaat en naar Oude Niedorp. We missen daar een aanwijzing, maar dat is een geluk bij een ongeluk. Oude Niedorp is een prachtig dorp, met mooie boerderijen en statige huizen en niet te vergeten een ruïnekerk, met indrukwekkend kerkhof. Ik had het voor geen goud willen missen.
De weg voert langs molens, door een weiland met koeien naar Obdam. Al het leed van de wereld lijkt minder zwaar in de ruimte en puurheid van het Noordhollands landschap in de herfst.
Boerenkool
Kolen

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: