Zwolse paradepaardjes

???????????????????????????????“Voordat we naar De Fundatie gaan, moet ik je eerst iets laten zien”, zegt Frans.
Ik vermoed dat ik al weet, waar we naar toe gaan.  En inderdaad ……. “Waanders in de Broeren“. Een boekwinkel in een kerk of een kerk in een boekwinkel, zo u wilt. Het is er druk. Iedereen wil even kijken wat er geworden is van de Broerenkerk of van Waanders, zo u wilt. De Broerenkerk dateert van omstreeks 1500 en had de laatste jaren niet echt een bestemming. Met de komst van de boekwinkel lijkt daar een einde aan gekomen te zijn. Het is echt heel leuk om te snuffelen in boeken met aan de ene kant een prachtig gebrandschilderd raam en aan de andere kant een imposant kerkorgel.  Niet alleen boeken, maar ook toeristeninformatie, exposities en concerten worden aangeboden en je kunt er lekkere koffie krijgen en lunchen.

Het is gaan hozen, we rennen naar De Fundatie. Het is een museum in een paleis of een paleis in een museum, zo u wilt. De Fundatie, Paleis aan de Blijmarkt, werd onlangs ingrijpend verbouwd. Op het dak verscheen een ellipsvormige opbouw. In de opbouw, die ook wel “de wolk” wordt genoemd, zijn twee verdiepingen gerealiseerd die plaats bieden aan publiekstrekkers en specialistische exposities. In de vernieuwde  Fundatie zijn, naast de topstukken uit eigen collectie,  een drietal exposities te bewonderen.
The way I see it van Pieter Henket, die internationaal erkenning kreeg met foto’s van Lady Gaga, past prachtig in “de wolk”. Zijn foto’s zijn intrigerend en spannend en dat geldt ook voor The Wait, foto’s die bewegen.  Dans op de vulkaan, belicht de turbulente periode tussen de twee wereldoorlogen, met werk van o.a. Käthe Kollwitz. Jeroen Krabbé exposeert veertien  monumentale schilderijen van zijn jeugdjaren. Hij combineert de ongebreidelde fantasie van toen met de volwassen visie van nu.
Een heerlijk middagje in een prachtig, divers museum, koel en prettig.
Zwolle heeft er twee paradepaardjes bij.
??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Advertenties